NICARAGUA (08) : Inhijambia

Verantwoordelijke ter plaatse : Mirna Sanchez

Don 2012 : 8.000 €

Dit project werd opgestart door onze landgenoot Olivier Sebrechts . Wij steunen hem sinds 1993. Hij heeft jaren straatkinderen opgevangen die lijm aan het snuiven waren en andere misdaden pleegden. Olivier Sebrechts woont nu in Frankrijk maar zijn werk werd overgenomen en verder uitgebouwd door Mirna Sanchez, die reeds 13 jaar in dit project actief is.

Het project Inhijambia staat voor “heroïsche vrouw die haar rechten en dromen nastreeft, de maan wil bereiken en nooit meer loslaten”, in andere woorden vrouwen die vechten, die zich verdedigen en de moed niet verliezen.

Inhijambia wil meisjes die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, van geweld, drugs en het snuiven van lijm terug in een normaal leven integreren en professioneel vormen.

Inhijambia steunt op dit ogenblik 166 meisjes en 99 jongens in lager en secondair onderwijs, 3 aan de universiteit, en 52 meisjes en 82 jongens die een beroepsopleiding volgen, bakkerij, snit en naad, informatica en muziek… “Cultuur, dat verandert het leven”. Wie zijn opleiding beëindigt kan verder een programma “zelfstandig leven” volgen. Hiervoor hebben ze twee huizen ter beschikking waar zij leren organiseren, beheren, taken verdelen en zelfredzaam worden. Telkens komen 16 meisjes daarvoor in aanmerking.

Inhijambia heeft ook een kinderkribbe ingericht om baby’s (44) van jonge meisjes op te vangen opdat zij verder kunnen schoollopen of hun beroepsopleiding afwerken. De kindjes worden gevoed, gekleed en medisch verzorgd.

Inhijambia voorziet voor 2009 een budget van 33.674 €. Kinderleven-Vie d’Enfant vzw. draagt 8.000 € bij voornamelijk om lonen van opvoeders te bekostigen. Van de overheid komt beloftes maar geen steun, het project overleeft door giften uit diverse landen.

Mirna Sanchez dankt daarom de weldoeners die Inhijambia steunen.

«Zonder hoop zou het leven weinig verschillen van de dood».